Campania națională „ Informare acasă! Siguranță în lume! ” a ajuns la Târgoviște

 

Marți, 11 septembrie 2018, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a participat, la sediul instituției, la cea de-a doua etapă a campaniei naționale ”Informare acasă! Siguranță în lume”, eveniment organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu scopul de a promova, în rândul grupurilor de interes, drepturile pe care potențialii migranți români le au în statele membre ale Uniunii Europene.

Susținută de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, prefectul județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie și de către vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, dezbaterea a fost una de amploare, invitați de onoare fiind ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, și Excelența Sa Marco Giungi, ambasadorul Republicii Italiene în România.

Fiecare dintre cei nominalizați a subliniat importanța diseminării informației în rândul românilor care intenționează să plece peste granițe, în vederea cunoașterii drepturilor și obligațiilor pe care le au, în concordanță cu legislația în vigoare.

La această activitate au mai participat Luciana Cristea – vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ionuț Săvoiu – administrator public, Cristina Stroe – inspector școlar general adjunct, Cezar Dincă – director executiv adjunct AJOFM Dâmbovița, Gabriela Tănase – inspector de specialitate în cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, centrul regional Ploiești, și peste 100 de persoane, reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale din județ, precum și specialiști ai instituțiilor de profil, care vor face cunoscute informațiile primite în rândul celor interesați.

Principalele subiecte abordate au vizat drepturile de natură socială, educațională, precum și cele care vizează locurile de muncă din spațiul economic european, fiind abordate și aspecte care vizează circulația persoanelor. De asemenea, au fost făcute precizări referitoare și la posibilitățile de integrare în societate și comunitate a românilor care au revenit în țară.

În cadrul discuțiilor purtate, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, a apreciat inițiativa ministerului privind buna informare a românilor de peste granițe și a subliniat buna relație de colaborare pe care Consiliul Județean Dâmbovița a avut-o și o are cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în vederea sprijinirii tuturor românilor: ”Vă mulțumesc că ați răspuns prezent invitației Consiliului Județean Dâmbovița și mă bucur că avem din nou ocazia să găzduim o întâlnire pe o temă atât de actuală, cum este aceea a migrației. Din păcate, aceasta este o realitate a zilelor noastre, un fenomen care chiar desparte familii și care, de multe ori, duce la abandon școlar și la probleme de adaptare, atât pentru cei rămași în țară, de cele mai multe ori copii sau tineri, cât și pentru cei care pleacă în străinătate și care, în prea mică măsură, își cunosc drepturile.”

La rândul său, ministrul Românilor de Pretutindeni a mulțumit tuturor pentru sprijin și a precizat că rolul principal al campaniei este unul preventiv, de informare asupra pericolelor la care se expun potențialii migranți români, și nu de încurajare a românilor să plece peste granițe.

Excelența Sa Marco Giungi a precizat că în Italia locuiesc cei mai mulți români pe care statul italian îi consideră o resursă, fapt pentru care este extrem de important și util ca aceștia să fie informați corect asupra drepturilor pe care le au potrivit legislației în vigoare, în contextul în care apreciază că nu se exploatează persoanele, ci ignoranța. De asemenea, a subliniat ca fiind vitală implicarea și sprijinul Bisericii Ortodoxe în acest demers informativ, lucru susținut și de vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

Întâlnirea s-a terminat cu o scurtă prezentare a campaniei lansată de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane,  intitulată ”Cunoaște-ți drepturile / Respectă-ți obligațiile” și cu o sesiune de întrebări și răspunsuri privind problematica abordată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>