Cer, natură și civilizație pe tărâmuri exotice. A 6-a expediție românească în insulele Canare

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează a 6-a expediție românească în insulele Canare în perioada 28 iunie – 10 iulie 2016. La expediție participă 26 de persoane: 24 din România (între care 5 din Târgoviște) și 2 americani.
Programul științifico-cultural-educativ cuprinde evenimente care se vor desfășura pe trei insule ale arhipelagului Canare. Prima insulă, care va fi vizitată timp de 3 zile este Gran Canaria, cu peisaj spectaculos și variat, cu canioane și dune de nisip. A doua insulă, vizitată timp de 7 zile, va fi La Palma, cea mai spectaculoasă insulă din program, unde se regăsește diversitatea unui continent întreg: sudul vulcanic (ultimul vulcan a erupt în urmă cu 45 de ani), cu peisaje selenare și marțiene, nordul insulei cu păduri luxuriante de patrimoniu UNESCO și cascade, centrul insulei cu pădurile de pini canarieni în peisajul generat de cea mai mare prăbușire din lume a unei căldări vulcanice (diferență de nivel de 2000 metri) și rezervația Caldera de Taburiente, cu vârful cel mai înalt al insulei, 2430 m, care găzduiește pe marginea căldării vulcanice cea mai mare rețea de telescoape din emisfera nordică și cel mai mare telescop din lume, Gran Telescopio de Canarias cu oglinda de 10,4 m. În programul expediției pe această insulă figurează și participarea la workshop-ul internațional Starlight, Beyond Light Pollution 2016 – Lumina stelelor, dincolo de poluarea luminoasă (www.astro-travels.com/La-Palma-Starlight-2016.html). Acest eveniment este dedicat eforturilor internaționale de combatere a poluării luminoase (care are efecte negative puternice asupra sănătății umane, a ecosistemului, a consumului de energie și asupra cerului nopții) și salvării cerului înstelat nocturn. La conferință participă specialiști și militanți din SUA, Canada, Chile, Spania, Italia, România, comitetul de organizare a evenimentului fiind format din Ovidiu Văduvescu – astronom internațional de origine română, cercetător la Institutul Isaac Newton din Canare, Valentin Grigore – președinte al Societății Astronomice Române de Meteori și coordonator Național în România pentru organizației internațională Astronomi Fără Frontiere, Cipriano Marin – Secretar General al Centrului UNESCO din insulele Canare, Audrey Fischer, președintă a Societății Astronomice din Chicago și fondatoare a proiectului internațional One Star at a Time. Evenimentul este sprijinit de Guvernul Local Cabildo Insular din La Palma.
Ultima insulă din programul expediției CANARE 2016 va fi Tenerife, unde programul de 3 zile va include urcare pe vulcanul Teide la 3718 și alte obiective, printre care și vizitarea unuia dintre cele mai mari parcuri cu animale din lume (cu influențe thailandeze) și a Complexului Cultural – Biblioteca Insular „Alejandro Cioranescu” dedicat lui Alexandru Ciorănescu, mare savant, diplomat, istoric, poet și prozator român, născut la Moroieni în județul Dâmbovița și stabilit în insulele Canare.
Expediția CANARE 2016 este condusă de Valentin Grigore – președinte al SARM și face parte din programul de turism cultural-educativ pe tărâmuri exotice al asociației lansat în anul 2010.