„CoolPeace“ – Școala de vară de studii baltice și nordice

 • 55
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  55
  Shares

foto com. UVT

50 de studenţi din centre universitare din toată ţara (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Galați, Târgovişte) vor participa, începând de sâmbătă, 1 august a.c., la Școala de vară „CoolPeace“. Ei vor lua parte la cursuri de limbi scandinave, finice și baltice, module de cultură, istorie, cinematografie sau geografie a țărilor nordice și baltice, dar și la o serie de workshop-uri și de activități al căror principal scop îl reprezintă deschiderea de noi orizonturi culturale și înțelegerea interacțiunii și convergențelor dintre români și popoarele nordice. Şcoala de vară se desfăşoară în perioada 1-16 august a.c., în Campusul Universităţii Valahia din Târgovişte, în incinta Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară (ICSTM) şi va beneficia de prezenţa ambasadorului Finlandei la Bucureşti, Ulla Väistö, şi a peste 20 de formatori din România, Lituania şi Norvegia.
Este vorba despre un program educațional multianual organizat de Universitatea Valahia din Târgoviște (UVT) în parteneriat cu universitățile norvegiene Agder și Oslo, cu Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice (ARSBN), cu Ambasada Lituaniei în România ți cu Institutul Român pentru Acțiune, Instruire și Cercetare în Domeniul Păcii.
Scopul acestei școli îl reprezintă realizarea unui schimb de bune practici și a unui transfer de cunoaștere și valori între profesorii români și cei din zona baltică sau scandinavă. În afara cursurilor de limbi scandinave, finice și baltice (norvegiană, daneză, suedeză, islandeză, finlandeză, estoniană, letonă și lituaniană), organizatorii „CoolPeace” au pregătit pentru anul acesta o serie de cursuri de cultură și civilizație prin intermediul cărora participanții vor descoperi literatura, filmul, tradițiile sau turismul din zonele vizate, dezbateri pe diferite teme de istorie sau geografie a Țărilor Nordice, dar și o serie de workshop-uri prin care studenții să poată descoperi singuri această cultură diferită de cea sud-est europeană.
„Vor fi abordate, cu precădere, teme care exprimă valori comune ale României, Norvegiei și țărilor din regiunea Mării Baltice, în special cultura și pacea; acestea se regăsesc pe parcursul mai multor cursuri susținute de specialiști în istorie și relații internaționale, dar și în cadrul atelierului de lucru denumit sugestiv <>” – a precizat prof. univ. dr. Silviu Miloiu, director de proiect și director al Departamentului pentru Studii în Limbi Străine din cadrul UVT.
Deschiderea Școlii de vară 2015 va avea loc în amfiteatrul ICSTM, sâmbătă, 1 august, ora 10.00, iar de la ora 12.00 va avea loc, la Muzeul de Istorie, vernisajul a două expoziţii – una de fotografie norvegiană şi alta de artă grafică finlandeză. Expozițiile vor putea fi vizitate în perioada 1-17 august 2015. Şcoala de vară „CoolPeace” se va încheia, anul acesta, cu o seară culturală norvegiană. În cadrul acesteia, tânăra pianistă norvegiană de origine armeană Mariam Kharatyan, asistent la Universitatea din Agder, câștigătoare a mai multor premii internaționale pentru interpretare, va oferi un recital de pian sâmbătă, 15 august 2015, de la ora 19.
Programul este finantat prin mecanismul financiar SEE (fonduri donate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia), în cadrul Fondului de Burse, Programul de burse și cooperare inter-instituțională în învățământul superior. Școala de vară organizată de ARSBN se află, anul acesta, la a treia ediție, după ce, în 2012, s-a desfășurat sub denumirea „Lumini Nordice”, iar anul trecut a purtat denumirea „A piece of culture, a culture of peace”.