În Dâmbovița, cod portocaliu de ploi

 • 14
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
  15
  Shares

Începând din această dimineață, meteorologii au emis o avertizare de Cod Galben care prognozează ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului în zona montană, valabilă până mâine la ora 23.00.
Totodată, în cursul acestei zile va intra în vigoare și un Cod Portocaliu pentru județul Dâmbovița caracterizat de ploi abundente care vor depăși pe arii extinse 50-60 l/mp și, izolat, 80 l/ mp, precum și intensificări ale vântului în zonele deluroase și montane.
Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, s-au luat următoarele măsuri:
– au fost înștiințate asupra atenționării toate comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților aflate sub incidența codurilor de vreme rea.
– activarea grupei operative de la nivelul ISU „Basarab I” Dâmboviţa;
– monitorizarea, evaluarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice din această perioadă şi intervenţia operativă, unde situaţia o impune;
– verificarea asigurării permanenţei la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
La nivelul subunităților inspectoratului, peste 150 de pompieri sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale. Pompierii din cadrul subunităților au verificat și pregătit mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe, bărci și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.
Având în vedere că sunt preconizate efecte asupra populaţiei, s-a dispus prealarmarea personalului din turele libere, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.
Totodată, la nivelul zonelor vizate, sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor poate produce inundații.
RECOMANDĂRI
Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store, precum și de pe site-ul inspectoratului isudb.ro.