Patru bărbaţi sunt cercetaţi de poliţiştii rutieri după ce au fost depistaţi la volanul autoturismelor, deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

stire alcool 1

Poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Oraşului Răcari au oprit în trafic, pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, poliţiştii i-au solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat atât testarea, cât şi prelevarea mostrelor biologice în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibaţiei alcoolice.
Pe numele bărbatului, s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „refuz ori sustragere a conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei”.
De asemenea, alte trei persoane au fost depistate de poliţişti în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice, deşi consumaseră alcool.
În urma testării cu aparatul etilotest, aceştia au prezentat alcoolemii de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care au fost conduşi la spital pentru prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibaţiei alcoolice.
Pe numele bărbaţilor au fost întocmite dosare penale sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului”.
Poliţia rutieră reaminteşte conducătorilor auto faptul că activitatea de şofat este incompatibilă cu consumul de alcool, acesta reprezentând una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.
De asemenea, vă informăm că în situaţia în care persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă.
Pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.
În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.