Totul despre noul Cod Fiscal ! Iată normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal, adoptate de Guvern

 • 85
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  85
  Shares

Totul despre noul Cod Fiscal

Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal (Legea nr. 227/2015), care vin să clarifice și să detalieze modul de aplicare a legislației fiscale ce a intrat în vigoare începând cu 2016.
Normele metodologice sunt corelate cu structura noului Cod fiscal, cele zece titluri fiind structurate în secțiuni/subsecțiuni care fac trimitere la articolele din lege, fără a modifica în vreun fel regulile stabilite de acesta prin Legea 227/2015.
De asemenea, normele metodologice conțin exemple concrete, tocmai pentru a asigura aplicarea coerentă și mai simplă a noului Cod fiscal, aplicabil începând cu 1 ianuarie 2016.
Cele zece titluri ale actului normativ sunt:
Ø „Dispoziţii generale” – aduce clarificări cu privire la ceea ce se încadrează la „activități independente”, sfera și modalitatea de aplicare a metodelor utilizate la estimarea prețului de piață, pentru tranzacțiile între persoane afiliate. De asemenea, vine cu precizări despre tratamentul fiscal aplicabil în cazul reîncadrării formei unei tranzacții/activități de către autoritățile fiscale.
Ø „Impozitul pe profit”
Ø „Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor”
Ø „Impozitul pe venit”
Ø „Contribuţii sociale obligatorii”
Ø „Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România”
Ø „Taxa pe valoarea adăugată„
Ø „Accize şi alte taxe speciale”
Ø ”Impozite și taxe locale”
Ø „Impozitul pe construcţii”
Elaborarea Normelor metodologice de aplicarea a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal are în vedere atingerea anumitor obiective ale politicii fiscale, care vizează, în principal, facilitarea aplicării legislaţiei fiscale din perspectiva contribuabililor, administrarea coerentă a sistemului de impozite şi taxe și reducerea costurilor de conformare a contribuabililor.
Pentru mai multe informaţii accesaţi următorul link: http://www.mfinante.gov.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa&locale=ro