România este o altă lume. Ruptă de lume! Care nu pare interesată de nimic, nici chiar atunci când este vorba despre ”Europa”, subiectul preferat, care Europă e folosită fie pentru a justifica măsuri impopulare, cum ar fi scumpirea energiei, cu originea în proasta guvernare internă, fie pentru a nu face nimic în politica europeană, pentru că, nu-i așa, știe ea, Europa, ce e mai bine pentru noi, și așa avem timp să ne ocupăm de campanii inepte de alegeri în partid.

Ei bine, această Europă suferă niște transformări în plan politic. Transformări care erau de așteptat, ținând cont de situația economică și socială, după aproape doi ani de pandemie, generic vorbind.

Știrea, seacă, dată de agențiile de presă, este: “ Opoziţia de stânga condusă de laburistul Jonas Gahr Store a câştigat luni, 13 septembrie, alegerile legislative din Norvegia, potrivit unor proiecţii publicate la închiderea urnelor, relatează AFP.

Cele cinci partide de opoziţie ar urma să câştige 104 din cele 169 de locuri din Storting, Parlamentul unicameral al Norvegiei, suficient pentru a disloca coaliţia de dreapta a conservatoarei Erna Solberg. Cu 88 de locuri în acest moment, laburiştii lui Jonas Gahr Store, probabil următorul prim-ministru, ar fi chiar pe cale să obţină o majoritate absolută cu aliaţii lor preferaţi, Partidul de Centru şi Stânga Socialistă, fără a mai avea nevoie de alte două forţe ale opoziţiei, ecologiştii din cadrul MDG şi comuniştii din Rodt.

”Danemarca, Suedia, Finlanda, sunt deja conduse de guverne de centru-stânga. Electoratul a dat un semnal clar: oamenii nu înțeleg să plătească singuri prețul pandemiei, dar mai ales nu mai acceptă ca unii să profite de o situație de excepție pentru a adânci polarizarea economică și socială. Este un semnal și pentru Bruxelles, care, în spatele unui discurs plin de bune intenții, ascunde lipsa de voință pentru refacerea și întărirea modelului social european.

Stânga europeană a tăcut prea mult pe tema asta, a modelului social. Țările nordice, care-și datorează succesul sistemelor de solidaritate națională și socială, investițiilor în sistemele de educație și de sănătate, au dat semnalul deplasării politicii către stânga, centru-stânga. Posibila victorie a SPD în parlamentarele din Germania va consolida această deplasare spre social a politicii. Oricum ar fi, nu cred că există, în UE, un premier care să spună că programul lui politic este să le scoată cetățenilor de care este, măcar teoretic, responsabil, socialismul din minte!

Dacă tot vorbim de schimbări produse de pandemie, atunci ele trebuie să înceapă cu modelul actual de capitalism, care a devenit un pericol pentru umanitate, în ansamblul ei, prin nepăsarea și violența cu care caută maximizarea profitului, fără să-i pese de costurile umane și materiale ale comportamentului său prădător.