Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a participat duminică, 8 ianuarie 2023, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la ceremoniile de întronizare a Preafericitului Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Noua Justiniana și al Întregului Cipru, ce s-au desfășurat în Catedrala „Sf. Ap. Barnaba” din Nicosia.
Ceremoniile au început în dimineața zilei cu oficierea Sfintei Liturghii, după care, după amiază, la orele 16.00, a avut loc întronizarea Întâistătătorului Bisericii Ciprului, în prezența membrilor Sfântului Sinod, a delegațiilor Bisericilor Ortodoxe surori, a numeroșilor credincioși dar și a unor înalți oficiali ciprioți dintre care amintim pe domnul Nicos Anastasiades, Președintele Republicii Cipru și pe doamna Annita Demetriou, Președintele Parlamentului.
Mai întâi, Preafericitul Părinte Gheorghe a fost înveșmântat în mantia specifică noii sale slujiri și a primit cel de al doilea engolpion, ca simbol al demnității sale de Întâistătător, iar după ce a fost citită Gramata sinodală de întronizare de către Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului, Preafericirea Sa a urcat în Tronul de Întâistătător, iar Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Kition, i-a oferit sceptrul arhieresc, adresându-i un cuvânt de felicitare în numele ierarhilor ciprioți, în care a evidențiat faptul că: „Preafericirea Voastră, conform Cartei Bisericii noastre, sunteți legătura Bisericii Ciprului cu celelalte Biserici Ortodoxe, dar și cu celelalte confesiuni creștine. Credem cu tărie că, în zilele noastre, Biserica Ciprului va continua buna sa cooperare și colaborare cu Venerabila Patriarhie Ecumenică, depunând toate eforturile pentru a rezolva problemele care afectează Ortodoxia. Biserica din Cipru, ca una dintre cele mai vechi Biserici, trebuie să transmită celorlalte Biserici Ortodoxe surori un mesaj de reconciliere și unitate pan-ortodoxă”.
Au urmat mesajele oficiale, dintre care primul a fost cel al Patriarhului Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, care a fost citit de Înaltpreasfințitul Părinte Nikitas, Arhiepiscop de Thyateira
În mesajul său, Patriarhul ecumenic a subliniat că Preafericitul Gheorghe „a devenit Întîistătător al uneia dintre cele mai istorice Biserici din lume, pentru care Biserica Constantinopolului a luptat, a protejat și a sprijinit cu dragoste, așa cum va continua să o facă”, adăugând că noul Întâistătător este chemat să devină „ purtător al acestei Tradiții… nu numai în cuvinte, ci și în fapte…”
Apoi, Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei, a subliniat în mesajul său că Preafericitul Părinte Gheorghe își asumă această responsabilitate bisericească într-un moment dificil din punct de vedere al situației mondiale, „în care fluiditatea civilizației moderne cu progresul său digital este fără precedent”, adăugând că există acum o nouă viziune asupra lumii, „complet secularizată în raport cu cea așa-zis tradițională, care afectează totul și mai ales percepția noastră despre oameni”.
A fost citit și un mesaj de felicitare din partea Papei Francisc, de către Monseniorul Tito Yllana, Nunțiu apostolic în Israel și Cipru, delegat apostolic în Ierusalim și Palestina.
La final, Preafericitul Gheorghe, Noul Arhiepiscop al Ciprului a rostit discursul său solemn și a binecuvântat poporul prezent la eveniment.
Atent la semnele vremurilor, în cuvântul său, Preafericirea Sa a vorbit despre rolul contemporan al Bisericii în societatea cipriotă și mondială, despre istoria glorioasă a elenismului, dar și despre necesara și buna înțelegere dintre ciprioții greci și turci. De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că „existența omul secolului al XXI-lea a fost pur și simplu perturbată. Omul trăiește în prezent o tragedie, căci încearcă să construiască edificiul fericirii sale pe fundamente efemere, fiind adesea îndrumat de unii care-i complică existența. În zilele noastre, mass-media puternică nu doar transmite informații, ci modelează opinii despre viață și sensul ei, dorințele și nevoile directe, influențează orientarea axiologică a oamenilor. Tradițiile vechi de secole sunt slăbite, simbolurile sunt erodate, progresul este confundat cu bunăstarea. Umanitatea devine un joc în mâinile celor puțini… În calitate de Primat al Bisericii … sunt deosebit de preocupat de problemele educației…. pentru că ea este un element esențial al vieții și al supraviețuirii unui popor. Impactul său se extinde pe o perioadă inimaginabil de lungă, cu mult dincolo de băncile școlii și afectează decisiv tinerii și bătrânii…Tăria spirituală a unui popor depinde de amploarea și calitatea educației sale… „.
După întronizare, invitații au mers la Reședința arhiepiscopală unde l-au felicitat pe Preafericitul Părinte Gheorghe și, ulterior, au participat la dineul oficial. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon prezentat cuvântul de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, oferindu-i Întâistătătorului Bisericii din Cipru, în dar, o cruce de binecuvântare și un engolpion.
De asemenea, reprezentanții celorlalte Biserici Ortodoxe au prezentat mesaje de felicitare și au oferit daruri din partea Întâistătătorilor lor.
Menționăm că Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a fost însoțit de pr. dr. Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Comments are closed for this post.