Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a primit astăzi grupuri de vizitatori din Basarabia, Ardeal și Muntenia, pentru a continua celebrarea Zilei Culturii Naționale. Vizitatori din 12 țări au trecut, virtual, pragul muzeului, într-o desfășurare impresionantă de vizite online. Astăzi, la ora 12.00, ne-am bucurat de vizitele online ale unui grup de elevi din Rep. Moldova – Liceul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți (prof. Beatrice Colibă), un grup de la Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej (prof. Nan Kinga) și un grup de la Școala „Sfânta Treime” din București (prof. Florentina Runceanu). Din Târgoviște ne-au bucurat cu prezența elevii claselor a IX-a și a X-a, alături de doamnele profesoare Veronica Lică și Mihaela Răducanu, de la Liceul Teoretic „Petru Cercel”.

Vizitatorii au fost deosebit de interesați de informațiile primite, menite să omagieze rolul excepțional al Romanței în promovarea creației marilor poeți români și a limbii române literare. Tinerii vizitatori din trei provincii românești au fost întâmpinați cu salutul biruitor „Romanța ne unește”, care dă mărturie despre virtuțile unioniste ale Romanței – gen muzical de patrimoniu al culturii naționale. Galeriile de fotografii, documente inedite, partituri originale valoroase, instrumente muzicale vechi, din saloanele elegante ale muzeului, s-au bucurat de mare interes din partea elevilor și a profesorilor.

Prezentarea foarte interesantă a muzeului a fost inspirat alternată cu interpretarea unor refrene de romanțe celebre. Secțiunea destinată omagierii marilor poeți români, alăturată celei numite „Romanța imnului național”, a prilejuit elevilor să primească informații prețioase și să vadă documente unice și manuscrise ale unor corifei ai poeziei românești, la a căror celebritate au contribuit și romanțele. Două momente poetice sensibile, susținute de elevele Luana Alexandru și Rosita Dumitrescu, au produs emoție. Vizitatorii s-au bucurat să fie salutați și de Alina Mavrodin Vasiliu, directoarea artistică a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”.

Programul Național „Tinerețea Romanței” va continua pe tot parcursul anului 2023, cu scopul promovării Romanței în rândul elevilor și studenților și pentru a celebra contribuția ei remarcabilă în istoria muzicii românești și în cultura națională.

Redăm mai jos și câteva dintre mesajele primite de la grupurile de vizitatori de astăzi:

Staver Daniela, Bălți, Republica Moldova:

Prezentarea „Casei Romanței” a fost una cu adevărat interesantă. Am apreciat în mod deosebit faptul că domnul Andrei Vasiliu ne-a explicat în amănunte lucrurile pe care le-am vizualizat și le-am admirat de pe panourile din interiorul muzeului. Această vizită virtuală a impresionat. Voi merge cu cel mai mare drag să vizitez acest minunat muzeu!

Nicoleta Curarari, Bălți, Republica Moldova: În urma unei vizite virtuale a muzeului unic ,,Casa Romanței” din Târgoviște, am (re)descoperit creații artistice, care trebuie apreciate la justa lor valoare, iar experiența este una cu adevărat remarcabilă.

Cristina Teron, Bălți, Republica Moldova: Această vizită virtuală a Muzeului „Casa Romanței” m-a captivat prin gama vastă de compozitori, interpreți, opere și instrumente. Am vizitat fizic acest muzeu în anul 2017 și am rămas copleșită de frumusețea „ascunsă” în această clădire. Recomand colegilor cu mare drag să viziteze Muzeul „Casa Romanței”!

Beatricie Noroc: Este o experiență inedită, atât pentru elevi, cât și pentru profesori! „Romanța ne unește!”

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară actvitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.