Printr-o alchimie jurnalistic-propagandistică, ziua de 1 Mai a devenit, dintr-o zi a Solidarității celor care trăiesc din muncă o zi a celor care aspiră cu nesaț fumul de mititei. Este drept, nu fără ajutorul total interesat al multor formațiuni politice, care au vrut să demonstreze că sunt de dreapta demonizând stânga, și tot ce înseamnă ea, în primul rând ideea de solidaritate. Tot ce i se poate întâmpla mai rău ”capitalismului” este să întâmpine rezistența solidară a celor care cer să aibă o viață demnă, să nu mai intre în categoria celor care, având un loc de muncă, și muncind din greu, se scufundă tot mai mult în sărăcie.
Clasa mijlocie are toate motivele să fie îngrijorată. Membrii ei nu au cunoscut greutățile crizei precedente. Ca atare pentru ea solidaritatea nu are sens. Încă nu are. Dar va trebui să învețe. Pentru că orice strategie de ”supraviețuire” pe cont propriu are limitele ei. Din păcate nici sindicatele nu dau semne că înțeleg că ceva se pregătește, că lucrurile se schimbă, că acum este momentul să se reinventeze, să se deschidă către noua clasă populară, cu prelungirile ei în clasa de mijloc, tot mai anxioasă, să ofere acel ajutor de care este nevoie pentru a îmbunătăți poziția muncii în raport cu puterea de-a dreptul zdrobitoare a capitalului.
Îmi pare rău, dar solidaritatea pe ”rețele” este un mare eșec, indiferent de domeniu. Să dai un like nu schimbă nimic, nu generează nimic, nu folosește la nimic. ”Societatea sfărâmată” a convenit multora. Doar că acum vine și prețul acestei destructurări sociale. Nu știu cine, și cum, va reuși să lipească la loc cioburile societății. Poate că actuala criză să fie o oportunitate. Dar așa speram și în urmă cu vreo 15 ani. Și nu s-a întâmplat nimic. Destructurarea a continuat, criza politică s-a accentuat, organizarea solidarității sociale și-a pierdut instituțiile, și, până la urmă, suflul. Curând o să uităm și de ce 1 Mai este asociat cu micul și berea. Credeți că va păsa cuiva? Ștergerea memoriei continuă. Spre binele public, ni se spune. Dar care e binele public, acum? Nu contează, dar e bine să fie invocat.
Comments are closed for this post.