Ministrul PSD al Sănătății, Prof. Al. Rafila, a luat din timp măsuri și continuă să acționeze pentru a asigura în farmacii antiviralele necesare pentru tratarea gripei.

De asemenea, ministrul continuă să poarte discuții cu producătorii și distribuitorii de medicamente pentru suplimentarea stocurilor.

La finalul anului trecut, ministrul a dat dispoziții pentru suspendarea temporară a exporturilor de medicamente specifice și a pus la dispoziția publicului o listă cu medicamentele alternative care pot fi folosite

Unele sincope în aprovizionarea farmaciilor au fost cauzate de faptul că numărul de cazuri a crescut în perioada zilelor libere de sărbători, când nu s-a mai făcut aprovizionarea. Medicamentele erau însă disponibile în  depozitele distribuitorilor, iar livrarea lor către farmacii a reînceput imediat după vacanța de sărbători.

Peste 700.000 de comprimate de antiinflamatoare, antitermice și de antivirale au plecat deja spre farmacii.

Referitor la începerea școlilor, ministrul Sănătății a luat toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirii elevilor și profesorilor, fără ca școlile să fie închise și fără a reveni a restricțiile din timpul pandemiei.

Cetățenii sunt considerați parteneri ai autorităților și se mizează pe responsabilitatea părinților de a nu veni cu copiii la școală dacă aceștia prezintă simptome.

De asemenea, s-a dispus triajul în școli, atât pentru elevi, cât și pentru profesori și au fost puse la dispoziții recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Sistemul medical național, precum și producătorii și distribuitorii de medicamente au fost angrenați de ministrul Sănătății într-un efort comun care va reduce numărul cazurilor de gripă prin: înființarea și organizarea centrelor de evaluare, care stau la dispoziția celor cu simptome ușoare sau medii. În acest fel, Unitățile de Primiri Urgențe nu vor fi aglomerate și blocate; interzicerea exportului de medicamente specifice în tratamentul gripei; informarea populației despre beneficiile medicamentelor alternative; asigurarea stocurilor necesare de către producătorii și distribuitorii de medicamente printr-un flux bidirecțional al comunicării și al informării; colaborarea tuturor entităților cu Ministerul Educației astfel încât cursurile școlare să înceapă în cele mai bune condiții.