Se întâmplă în viața unei națiuni să aibă momente de vârf și perioade mai dificile. Să aibă clipe remarcabile care schimbă destinul neamului, dar și perioade tulburi prin care trebuie să treacă.

Am învățat din aceste repere că, oriunde s-ar afla țara în drumul, în năzuințele și în provocările ei, Armata poporului și Biserica strămoșească sunt bornele fundamentale și de neclintit. Pentru că oamenii au nevoie de modele. Oamenii au nevoie să se uite către alți oameni care îmbracă haina sacrificiului, de multe ori a sacrificiului propriilor vieți, și se pun pe ei înșiși pavăză la granițe teritoriale sau idealuri naționale ori drepturi fundamentale. Da, avem nevoie de exemple. xNe simțim inspirați prin curajul pe care-l vedem la ei și devenim noi înșine curajoși. Suntem atinși de dragostea lor pentru drapelul țării și devenim noi înșine patrioți. Vedem că, în faptele lor nu e loc de sloganuri false și devenim noi înșine mai autentici.

Asta e cea mai puternică oglindă a noastră, a poporului: vitejii care au scris lecțiile istorice din primul război, Mărăști, Mărășești, Oituz, ofensiva pentru Carei din cel de-al doilea, Războiul de independență din 1877 sau, mai aproape de zilele noastre, misiunile din Irak, Afganistan, Balcani, Kosovo. Soldații români sunt respectați la cel mai înalt nivel peste hotare, iar asta spune mult despre profesionalismul celor care îmbracă haina de militar.

Eu le sunt recunoscător acestor oameni și le spun că-i prețuiesc. Datorită lor, și noi suntem mai buni și mai puternici.