Prejudecățile noastre sunt cel mai mare fakenews la care ne supunem. Pariem, îndată ce vedem pe cineva, că știm care îi vor fi ideile dintr-un dialog public. Față de această cunoaștere prefabricată, de mâna a doua, ar trebui să fim în avangardă. Or, ca să ne învingem pe noi înșine, avem nevoie de dialoguri inconfortabile, de întrebări care aduc pe cineva în fața celorlalți ca să îl judece fără prejudecăți, să îl afle cu regretele, compromisurile, pierderile, reușitele și pasiunile lui.

Voi aduce în fața dumneavoastră oameni atât de la stânga, cât și de la dreapta spectrului politic, pentru că nu după meridianul ideologic se dă ora exactă a dialogurilor noastre, ci după convingerile intime, după biografiile nedezvăluite încă. Avangarda e culturală și politică; e a tuturor generațiilor, e a celor care vor să asculte, nu doar să audă, e a celor care lasă ideile să miște lumea. Avangarda mea e un proiect de conștiință.

Primul care intră în Avangarda este Președintele Academiei Române. Duminică, la prânz, demitizăm multe dintre culisele personale ale lui Ioan-Aurel Pop. Plecați de la premisa că despre lucrurile cu adevărat importante nu se trâmbițează, iar acesta este un dialog numai despre ceea ce e cu adevărat prețios.