Dacă regret ceva în legătură cu Moțiunea de Cenzură, regretul privește timpul prea scurt de dezbatere. Drept pentru care, citind reacțiile celor de la putere, în frunte cu Președintele Republicii, am ajuns să cred că n-au înțeles fondul Moțiunii. Care nu era neapărat plecarea din fruntea Guvernului a lui Florin Vasile Cîțu, ci, în principal, nevoia unei schimbări fundamentale a programului de guvernare. Aș fi vrut să aflu ce înseamnă ”România liberală”, de pildă. Dar Moțiunea a exprimat, în esența ei, o puternică nevoie de schimbare a politicilor publice, cele cu care guvernează dreapta, concomitent cu plecarea din guvern a unor figuri care au ajuns odioase în ochii cetățenilor.

Felul mizerabil în care a fost gestionată pandemia este neschimbat de la începutul ei. România a ajuns, în numele ”securității sanitare”, un soi de poligon de testare, sub pretextul grijii față de cetățean. În acest context nedemocratic au avut loc schimbările care au însoțit liberalizarea pieței energiei. Fără ca să putem reacționa în vreun fel. Acum trebuie să pansăm niște răni sociale, doar că ne lipsesc ”materialele sanitare” pentru asta! Ce ne oferă actuala guvernare este o frunză de patlagină, s-o legăm cu o cârpă curată pe locul rănii! Și urmează ani de inflație și de austeritate, pe care nu i-am găsit în oferta electorală a PNL.

Am spus, nu o dată, că acum totul se joacă pe social. Or, socialul este privit de ”dreapta” românească drept răul absolut. Promisiuni de genul măririi salariului minim nu mai mulțumesc pe nimeni. Pentru că sunt praf în ochi. Și, în lipsă de altceva, ni se oferă demonizarea stângii. Stânga este vinovată de tot răul din România. La alții, cum ar fi Italia, stânga este parte a soluției: ”Candidații de centru-stânga au dominat alegerile din marile orașe ale Italiei, desfășurate duminică și luni, potrivit exit-poll-urilor publicate de presa italiană și citate de Reuters. Ei par să fi câștigat încă din primul tur în Milano, Napoli și Bologna și sunt în avantaj în alte orașe, inclusiv la Roma, arată sondajul Opinio Italia pentru televiziunea Rai. Centru-stânga era considerată favorită de la bun început, dar exit-poll-urile sugerează o marjă de victorie mai mare decât era de așteptat. Rezultatele reprezintă o lovitură pentru alianța dreptei extreme, între Liga lui Matteo Salvini și Fratelli d’Italia, gruparea lui Giorgia Meloni, care domină sondajele de opinie la nivel național.”(Libertatea)

De asta este necesar apelul la urne, anticipat, în România. Actuala guvernare este încremenită în proiect, iar liberalii par să-și fi pierdut și ultima brumă de gândire politică, și au uitat pentru cine, și de ce guvernează. Orice politică publică implică și o alegere ideologică, cu condiția să-ți pese de oameni. Când nu-ți pasă, când ei sunt doar statistici, politica devine inumană. Asta a reușit Florin Cîțu: guvernarea lui a fost inumană. Și înțeleg că, strânși în jurul președintelui Republicii, liberalii vor să ne ofere un supliment. Iar ”ofertele” lor sunt o jignire la adresa inteligenței românilor și a bunului simț. Inadecvarea la realitate și setea de putere nasc, în cazul lui Cîțu, monștri. Nu credeam că vom ajunge aici în politica românească, ca să fim șantajați de premierul, încă premierul, României, pentru a rămâne la putere. Rușinos!