Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR), a organizat joi, 26 octombrie 2023, conferința „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027”.

Evenimentul a fost prezidat de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alături de directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

În deschiderea lucrărilor conferinței organizată de RNDR, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a precizat că alocarea financiară aferentă primelor sesiuni de depunere a proiectelor care vor fi deschise în cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 se ridică la aproximativ 2,2 miliarde de euro.

𝐋𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐜 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐦𝐮𝐥𝐭̦𝐢 𝐟𝐞𝐫𝐦𝐢𝐞𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥 𝐬𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐬𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫, 𝐩𝐞 𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐥𝐮𝐧𝐚 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞.

Dincolo de aceste fonduri destinate producătorilor mai mici, Guvernul României va finanța programul Investalim, care dispune de un buget de 600 de milioane de euro, destinați procesatorilor mai mari. Totodată, pentru a susține proiectele de investiții ale producătorilor români, Ministerul Agriculturii a demarat procedurile necesare în vederea legiferării unui mecanism de creditare.