Senatorul Titus Corlățean a participat luni, 24 mai a.c., în dubla sa calitate de președinte al Comisiei pentru politică externă a Senatului și președinte al Grupului senatorial de prietenie România-Franța, la reuniunea cu reprezentanții instituțiilor francofone la București, pe tema: România, Stat far al Francofoniei – perspectivele francofone în Uniunea Europeană.
Discuțiile au fost organizate sub egida Parlamentului României și a Adunării Parlamentare a  Francofoniei (APF), cu ocazia vizitei în România a unei delegații a APF, în cadrul unei  misiuni de consolidare a Francofoniei în țara noastră.
În intervenția sa, senatorul Corlățean a reafirmat importanța apartenenței României la familia francofonă, fundamentată atât pe rațiunile istorice, pe motivațiile culturale și educaționale, pe cooperarea politică îndelungată în plan multilateral, cât și simbolistica deosebită pe care Francofonia a dobândit-o de-a lungul timpului, reflectată printr-un mod de viață atașat constant valorilor democratice.
De asemenea, senatorul român a prezentat beneficiile promovării cooperării dintre statele francofone, precum și posibile soluții pentru o mai bună vizibilitate a spațiului francofon și propuneri de diversificare a programelor, menite să contribuie la creșterea coeziunii sociale. În context, a menționat colaborarea excelentă cu ambasadorul Republicii Franceze la București, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea unor astfel de programe, precum și perspectiva inițierii unor proiecte de acest tip în Republica Moldova, la Chișinău.
În încheiere, senatorul român a exprimat aprecieri privind inițiativa organizării acestui eveniment și a reafirmat sprijinul Parlamentului României pentru consolidarea Francofoniei la nivel internațional.
Reuniunea a fost moderată de deputatul Florin-Alexandru Alexe, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei și senatorul Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul educației, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei. Din delegația Adunării Parlamentare a Francofoniei au făcut parte deputatul francez Jaques Krabal, secretarul general parlamentar al APF, Françoise Schepmans, vicepreședinta Rețelei Femeilor Parlamentare, și Nadia El Yousfi, raportorul Comisiei pentru afaceri parlamentare a APF, membri ai Camerei Reprezentanților ai Regatului Belgiei. Au participat de asemenea ambasadorul Republicii Franceze în România, Laurence Auer,  și reprezentantul OIF pentru Europa Centrală și de Est,  Eric Poppe.