Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Senatului României a organizat, în data de 12 mai a.c., cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Apărării Naționale și prin contribuția Comisiei pentru politică externă din cadrul Senatului României și a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, Conferința intitulată ”România și sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. O contribuție strategică transatlantică pentru securitatea Euro-Atlantică”.

Conferința a marcat o dublă aniversare, respectiv 10 ani de la semnarea și ratificarea de către Senatul României a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat la Washington la 13 septembrie 2011 și 5 ani de la momentul operaționalizării sistemului de apărare anti-balistic – Aegis Ashore.

În contribuția sa, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a subliniat semnificația contribuției României în plan bilateral, în cadrul Parteneriatului Strategic România-S.U.A. și în plan mai larg în cadrul Alianței Nord Atlantice, la promovarea acestui proiect care garantează securitatea națională a statelor membre NATO și a reafirmat rolul României de pilon robust în flancul estic al Alianței Nord Atlantice ca furnizor de securitate.

De asemenea, președintele Comisiei pentru politică extrenă a Senatului a prezentat momentele importante ale procedurii de ratificare în decembrie 2011 a Acordului, precedate de întâlnirile membrilor Comisiei pentru politică externă și Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională cu negociatorii români și americani ai documentului.
Senatorul Corlățean a subliniat din punct de vedere politic importanța caracterului bipartizan al abordării clasei politice românești a temelor fundamentale de politică externă și securitate și a adresat felicitări negociatorilor români și americani pentru contribuția la realizarea proiectului bilateral, devenit ulterior o contribuție de valoare la ansamblul sistemului NATO anti-rachetă, reprezentanților militari, diplomatici și factorilor politici implicați la acel moment, în operaționalizarea și gestionarea curentă a bazei de la Deveselu și a scutului anti-rachetă aflat pe teritoriul României.
La Conferință au mai participat Anca Dragu, președinta Senatului României, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, Nicolae Ciucă, ministrul apărării naționale, Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, consilierul de stat Constantin Dudu Ionescu, senatori și deputați, reprezentanți ai Ambasadei S.U.A. în România, șefii Statelor Majore inter-arme din România, precum și comandanții român și american ai Bazei militare 99 de la Deveselu.