Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să descoperiți, începând cu data de 12 aprilie 2022, expoziția „Rugă în grădina Ghetsimani”, care cuprinde un număr de 80 de icoane tradiționale românești, lucrate atât pe lemn, cât și pe sticlă de artiști plastici cunoscuți, proveniți din principalele regiuni istorice ale țării – Muntenia, Moldova, Transilvania, Basarabia și Dobrogea.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca 2022 să fie An omagial al rugăciunii și An comemorativ al sfinților isihaști. Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Patimilor aduce la lumină ultimele clipe ale lui Iisus Hristos pe pământ. Evenimente precum spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină, rugăciunea fierbinte din grădina Ghetsimani și vinderea Sa de către Iuda sunt rememorate astăzi. După Cina cea de Taină, Hristos își cheamă ucenicii în grădina Ghetsimani să se roage cu El. Din grupul de ucenici, I-a ales pe Petru, Iacov și Ioan și s-au îndepărtat în adâncul grădinii. Acolo le-a mărturisit că Sufletul Lui a fost cuprins de o întristare de moarte, rugându-i să vegheze până ce El se va întoarce. În timp ce Domnul Iisus se retrage câțiva pași mai departe, se așază în genunchi, își pleacă fața la pământ și vorbește cu Tatăl în rugăciune, cu sudori de sânge, cei trei ucenici sunt cuprinși de un somn adânc. De trei ori s-a rugat, cu aceleași cuvinte, implorându-L pe Părintele Ceresc să depărteze paharul patimilor și al morții de la El. A ales această grădină ca loc unde să-și trăiască ultimele clipe înainte de-a fi prins, judecat, condamnat și răstignit. Prin puterea rugăciunii, El a biruit încă o dată ispita celui rău, s-a încredințat cu totul lui Dumnezeu Tatăl și a fost gata să-I împlinească voia – nu numai ca Fiu, ci și ca om desăvârșit. Rugăciunea înălțată, rostită în spiritul practicii ezoterice isihaste, de împăcare a sufletului cu trupul, în liniștea căutată, capătă strălucirea Luminii Taborice. Obiectele de cult bisericesc ne ajută să pătrundem mai ușor în tainele pictării icoanelor – ferestre sfințite care se deschid ori de câte ori sufletul se îndreaptă cu rugăciune către Dumnezeu.

 Iubitorii de frumos vor putea admira icoane și picturi de inspirație religioasă, semnate de penelul mai multor artiști plastici consacrați: Grigore Popescu Muscel, în calitate de invitat de onoare, Maria Popescu Dragomir, Alexandru Mateiaș, Elena Borundel, Nicolai Nestor și Maria Iacob. Aceștia își pictează icoanele cu rugăciune și cu multă trăire sufletească, lucrările lor degajând multă sensibilitate și smerenie.

Icoana este un dar pe care Dumnezeu l-a lăsat creștinilor. Cu această ocazie, în cadrul evenimentului va fi lansată și „Cartea Sfântă a Vechiului și Noului Testament”, cuprinzând peste 80 de ilustrații color ce aparțin artistului plastic Valeriu Stoica, material apărut la editura Andreas. Curatorul expoziției – Valeriu Stoica, artist plastic și autor al proiectului cultural-creștin, pictor de icoane bizantine, cu expoziții în Europa și America, care a studiat iconografia bizantină românească, a realizat numeroase icoane pe lemn, pictură murală și a restaurant lucrări de pictură bisericească – va fi prezent la deschiderea expoziției.                                        

Vernisajul va prilejui organizarea unui concert spectacol de muzică și poezie, cu imnuri creștine dedicate marelui praznic al Învierii Domnului – „Tainica Grădină”-, susținut de Ioana Marin, solistă de muzică tradițională românească, și de elevii Liceului de Arte „Bălașa Doamna”, sub îndrumarea prof. Adela Nae și Amalia Profirescu.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 30 aprilie 2022, la Muzeul de Istorie din Târgoviște, sala Auditorium, conform programului muzeului: de marți până duminică, în intervalul 9:00 – 17:00.